Etusivu » Ajankohtaista » Poikasrintamalla tapahtuu

Poikasrintamalla tapahtuu

Kala- ja vesitutkimus Oy:llä on runsaasti erityyppisiä ja eri lähtökohdista tehtäviä poikasseurantoja. Pelagiaalisten poikasten seurannassa hyödynnetään Gulf-Olympia menetelmää. Tänä vuonna ensimmäiset silakan vastakuoriutuneet poikaset saatiin pääkaupunkiseudulla rannikon tuntumasta 19.5., kun ulkosaaristossa ja ulkomerialueella silakanpoikasten kuoriutuminen ei ollut vielä 1.6. alkanut.

Vastakuoriutuneita ahvenen poikasia esiintyi 23.-25.5. osalla pääkaupunkiseudun seurattavista lahtialueista. Tyypillisesti poikaset kuoriutuvat läntisillä lahtialueilla nopeammin kuin itäisemmillä. Esimerkiksi Vartiokylänlahdella ahvenen poikaset eivät olleet vielä kuoriutuneet, vaikka Laajalahdella ja Vanhankaupunginlahdella poikasia jo esiintyi.

Siian ja muikun vastakuoriutuneita poikasia havaittiin Perämerellä ahtojäiden vielä estäessä veneellä näytteenottoalueelle siirtymisen. Syyskutuisten kalojen poikasnuottausta tehtiin ensimmäisen kerran 17.-18.5., jolloin osalla poikasista oli vielä ruskuaispussi.

Poikasseurantojen lisäksi keväällä on usein käynnissä myös lohen tai taimenen vaelluspoikasten käyttäytymistutkimuksia, jotka toteutetaan joko radio- tai ultraäänitelemetrialla. Tämän kevään seuranta alkaa olemaan jo loppusuoralla.