Etusivu » Ajankohtaista » Kenttäkausi käyntiin

Kenttäkausi käyntiin

Jäät ovat lähteneet jo useasta paikasta ja mekin olemme päässeet aloittamaan kenttäkautta. Kesä on alkanut kalalaskureiden asennuksella kalateihin ja veneilemäänkin on jo päästy.

Monet kalatiet suljetaan talveksi tai niissä pidetään vain pieni virtaama. Huhti-toukokuussa ne tyypillisesti taas avataan. Samalla mekin aloitamme seurantakohteilla kalalaskureiden asennuksen. Vaki Riverwatcher -kalalaskurit perustuvat infrapunateknologiaan sekä näkyvyyden mahdollistaessa myös vedenalaiskameroihin, joten ne toimivat yöllä, päivällä ja myös veden samentuessa. Seurannan avulla saadaan tietoa kalatiessä liikkuvien kalojen määristä, pituuksista ja vaellusajankohdista.

Kalalaskurin asennuksessa varmistetaan hyvät kiinnitykset sekä muistetaan myös, ettei laskuri saa haitata kalatien toimintaa. Kun asennus on tehty, laskuri tuottaa automaattisesti tietoa, joka on saatavilla internetin yli suoraan käyttäjille.

Kamerallisen kalalaskurin asennusta kalatiehen.

Myös merelle on jo päästy ja olemme aloittelemassa tutkimuksia mm. habitaattikartoitusten sekä kaikuluotauksen parissa. Esimerkiksi vappua edeltävällä viikolla Helsingin Lauttasaaressa alkoi olla jo pieniä määriä silakoita, joita myös kalastajat saavat saaliiksi. Silakoiden mäti ei ollut vielä aivan kypsää, joten vesien lämmetessä kalamäärät tulevat alueella kasvamaan. Kaikuluotauksilla selvitämme muun muassa kalojen esiintymistä eri alueilla eri aikoina sekä kartoitamme niiden habitaatteja. Mielenkiintoista on esimerkiksi seurata, miten kalojen käyttäytyminen eroaa yöllä ja päivällä – siinä nimittäin on suuri ero!

Kentällä hämärän rajamailla.