Etusivu » Ajankohtaista » Kalastuskyselyt

Kalastuskyselyt

Kavetulla on vuosikausien historia kalastuskyselyjen järjestämisestä niin kaupallisille kalastajille kuin vapaa-ajankalastajillekin. Kyselyt liittyvät tyypillisesti velvoitetarkkailuihin, YVA- ja vesilupavaiheen selvityksiin sekä kompensaatioesityksiin. Kyselyjen avulla voidaan saada kerättyä paljon arvokasta ja pitkän ajanjakson tietoa, jota ei millään muulla keinolla pystytä selvittämään. Alkuvuosi on yleensä otollista aikaa kyselyjen järjestämiselle, kun kalastusteho hiljenee talvikauden ajaksi, ja kalastajilla on edellisvuoden reissut ja saaliit vielä tuoreessa muistissa. Valitettavasti hankeaikataulut eivät kuitenkaan aina mahdollista kyselyn toteutusta optimaaliseen aikaan.

Kalastajille lähetettävät kyselyt ovat olennainen osa velvoitetarkkailuohjelmia ja kyselyt antavat tärkeää tietoa mm. erilaisten rakennushankkeiden vaikutuksista ympäristöön ja kalastoon. Kalastajilta saadaan usein myös uutta tietoja kalojen kutualueista, ja kyselyistä on iso apu monien hankkeiden vaikutusarvioinneissa. Usein kyselyitä kohdennetaan erityisesti ammattikalastajille. Joillain alueilla kalastavat ammattikalastajat saattavat saada vuosittain lukuisia kyselyitä eri hankkeisiin liittyen. Moni hankkeista on salassa pidettäviä ja eri tahojen toteuttamia, joten kyselyjä ei ole aina mahdollista yhdistää. Tämä valitettavasti lisää vastaajien työmäärää. Kyselyihin vastaaminen on kuitenkin kalastajille hyvä keino saada ääntä kuuluviin ja vaikuttaa hankkeita koskeviin linjauksiin.

Pääosa kaupallisen kalastuksen kyselytutkimuksista toteutetaan edelleen kirjeitse. Myös väestörekisteripohjaiset vapaa-ajankalastuskyselyt toteutetaan edelleen postin kautta fyysisinä paperilomakkeina. Kyselyiden osalta ollaan kuitenkin pikku hiljaa nykyaikaistamassa käytäntöjä, sillä lupakantapohjaisia kalastuskyselyitä on alettu toteuttaa enenevissä määrin sähköisinä.

Tänä talvena olemme pilotoineet sähköisiä kalastuskyselyitä paperisten kyselyiden rinnalla, jotta saamme vertailukelpoista dataa esimerkiksi osallistujaprofiilista ja vastausprosenteista. Sähköiset kyselyt lähetetään vastaajien sähköpostiosoitteisiin ja myös tekstiviestitse muistuttaminen on teknisesti mahdollista, jos vastaanottajien puhelinnumerot ovat tiedossa. Vastaajakohtaisten vastauslinkkien avulla huolehditaan, että kukin vastaaja pystyy vastaamaan kyselyyn vain kerran. Kyselyyn voi vastata mobiililaitteella tai tietokoneella.

Sähköiseen kyselyyn siirtyminen säästää ympäristöä ja aikaa, kun paperisia lomakkeita ei tarvitse tulostaa ja lähettää. Sähköisen kyselyn yhteydessä on kuitenkin edelleen mahdollista lähettää paperinen lomake sellaisille vastaajille, jotka eivät jostain syystä halua tai pysty täyttämään sähköistä lomaketta.

Alustavasti sähköisistä kyselyistä saatu palaute on ollut positiivista. Tarkempaa tietoa saadaan myöhemmin, kun viime vuotta koskevan laajan vapaa-ajankalastusta koskevan kyselyn tulokset valmistuvat ja niitä päästään vertaamaan aiempina vuosina toteutettuihin kyselyihin. Olipa formaatti sähköinen tai paperinen, olennaista kyselyiden toteuttamisessa on edelleen huolellinen kysymysten laatiminen ja vastausten tieteellinen analysointi. Kavetulla on vankka ammattitaito kyselyiden toteuttamisessa. Kyselyt voivat liittyä pienistä vapaa-ajankalastuskohteista aina ulkomerialueen troolikalastusselvityksiin.